Tandsten, tandköttsinflammation och tandlossning – hur hänger det ihop?

I våra munnar (även en frisk mun) finns det mängder med olika bakterier som sitter på tungan, tänderna, slemhinnorna eller flyter runt i saliven. Dessa är i balans så länge vi håller en god munhygien och har en ”normal” kost. Om rengöringen uteblir kommer bakterierna att sätta sig på tandytor samt mellan tänderna där de frodas och bildar ett gel-liknande skikt, så kallat plack.

Placket som sitter närmast tandköttet orsakar tandköttsinflammation vilket innebär en rodnad samt svullnad av tandköttet som resulterar i ett mer lättblödande tandkött. I vår saliv finns också mineraler som kan filtreras och lösas ut i placket, vilket leder till bildning av tandsten.

Allt som innebär fler ”gömställen” för bakterier (exempelvis en fördjupad/inflammerad tandköttsficka, ytan under tandsten eller mellan tänder där rengöring inte sker) leder till kraftigare bakterietillväxt, bildning av syror och andra vävnadsskadliga biprodukter. Detta ger även en kraftigare inflammation som medför att benet kring våra tänder bryts ned och tanden får mindre och mindre fäste – så kallad tandlossning.

Att besöka tandhygienisten regelbundet är därför viktigt. Då avlägsnas tandsten, tandkött samt benfäste kontrolleras och  förutsättningar för en god munhygien skapas.